Monday, January 10, 2011

Berita Saham

Saag adalah yang paling aktif dengan 99 juta saham dilakukan, naik 1.5 sen hingga 12 sen. Ini diumumkan semasa berehat tengah hari bahawa anak syarikatnya telah mendapatkan US $ 78 juta (RM239.54 juta) kontrak dari Mrails Tram (Melaka) Sdn Bhd untuk merancang dan membina 40 km dari trem di Melaka.KUALA LUMPUR: Ramunia Holdings Bhd, yang tanpa perniagaan teras, sedang dalam perbincangan untuk mendapatkan Syarikat Borcos Pengiriman Sdn Bhd, sumber akrab dengan masalah tersebut kepada The Edge Financial Daily.

Dikatakan bahawa rundingan telah bermula, namun tidak diketahui bagaimana pengambilalihan akan disimpulkan - melalui kas, saham atau kedua-duanya.

Menurut Suruhanjaya Syarikat Malaysia (CCM), peziarah dana Lembaga Tabung Haji (LTH) ketika ini pemegang saham terbesar Borcos Pengiriman, memegang 24.750.000 saham atau saham 84%, sementara pemegang saham lain AWH Ekuiti Holdings Sdn Bhd yang telah 9 % pemilikan saham atau 2.7 juta lembar saham, Dayang Enterprise Holdings Bhd (6% atau 1.8 juta saham) dan Vida Partners Sdn Bhd dengan 0,8% atau 250.000 saham.

Dayang Enterprise dicadangkan bulan lalu untuk membuang kepentingannya di Borcos Pengiriman ke AWH untuk beberapa RM135 juta. Dayang mengakuisisi saham di Borcos Pengiriman pada bulan September 2009, Forking keluar RM132.1 juta untuk 1.8 juta saham.

Pengiriman Borcos dahulu satu unit yang dimiliki seluruhnya oleh AWH, tetapi dengan LTH memiliki sekitar 25 juta saham keutamaan boleh diperbaiki penukaran (ICPs) dalam syarikat. LTH hanya menjadi pemegang saham pengendali selepas menukarkan ICPs menjadi saham biasa dalam Borcos Pengiriman.

Perhatikan LTH yang juga merupakan pemegang saham pengendali Ramunia dengan saham 25.17%.

Menurut CCM, AWH adalah majoriti dikendalikan oleh Datuk Wan Wan Ariff Hamzah yang mempunyai pemilikan saham 70% dan Sidqi Ahmad Said Ahmad yang memiliki saham 30% di AWH.

Untuk FY09 yang berakhir 31 Disember, Borcos Pengiriman berdaftar keuntungan selepas cukai sebanyak RM21 juta daripada RM182.58 juta dalam jualan. Borcos Pengiriman juga mempunyai RM194.61 juta dalam cadangan.

Ramunia Sementara itu, sebuah Nota Amalan 17 syarikat, dan pengumuman pada hari Isnin, menyatakan bahawa ia mempunyai dua bulan untuk datang dengan rencana regularisasi, dan menyampaikannya kepada pihak berkuasa.

Pada bulan April tahun lalu, Ramunia menjual aset utama, fabrikasi laman dan mesin yang terletak di Teluk Ramunia, Johor untuk Sime Darby Bhd untuk RM515 juta.Ramunia ini pergi tanpa perniagaan teras, tetapi dengan dana yang cukup untuk menjelaskan hutang dan memperoleh perniagaan teras baru.

Setelah menjual laman fabrikasi nya, Ramunia menandatangani kesepakatan dengan Pleasant Engineering Sdn Bhd untuk memanfaatkan halaman terakhir.

Pleasant Engineering adalah unit yang dimiliki sepenuhnya oleh Pesisir Kontrak Bhd

Selain perjanjian dengan Pesisir Kontrak, Ramunia juga mempunyai dasi-up dengan pengeluar crane Korea Selatan Dongnam Marine Crane Co Ltd

Menurut situsnya, Borcos Pengiriman telah andalan dalam penyediaan perkhidmatan bekalan lepas pantai untuk sektor minyak dan gas dan tongkang. Syarikat mempunyai armada 35 kapal dan dua dengan tempahan.

Untuk FY10 yang berakhir pada 31 Okt Ramunia mencatat keuntungan bersih sebanyak RM67.98 juta dari RM34.86 juta dalam jualan. Untuk FY09, Ramunia menderita rugi bersih sebanyak RM52.72 juta dari RM296.67 juta pada pendapatan.

Dalam nota yang accompaning kewangan syarikat, Ramunia berkata, kenaikan keuntungan ini disebabkan pendapatan dari diskaun yang diterima daripada kreditur.

Volume perdagangan pada Ramunia telah berat akhir-akhir ini, dengan saham syarikat memperoleh 42% sejak awal Disember 2010. Saham ditutup pada 59.5 sen terakhir.

0 comments:

Newer Post Older Post Home